Jak připravit sypaný čaj pro maximální požitek?

Ovšem opravdoví znalci čaje moc dobře ví, že z porcovaného čaje nikdy nedostanete takovou chuť a kvalitu, jako z čaje sypaného. Sypaný čaj je totiž považován nejen za kvalitnější, ale také chutnější a výrazněji aromatický. Běžný porcovaný čaj, který koupíte za pár korun v supermarketu se mu nemůže rovnat. Ale nestačí mít pouze kvalitní čaj https://darka-shop.cz/katalog/kvalitni-cerstve-sypane-caje. Důležitá je i správná příprava. I ta je klíčem k tomu, abyste si na konci mohli vychutnat plnou chuť a váni vašeho čaje.
Podívejme se, jak se takový sypaný čaj připravuje.
Výběr čaje
Na samotném začátku musíte vybrat co nejkvalitnější sypaný čaj. Čím méně je čaj zpracovaný a čím víc je čerstvý, tím lepší chuť z něho dostanete. Vyhýbejte se čajům, které mají v sobě umělá aromata. Pokud si vybíráte sypaný čaj černý, zelený nebo bílý, platí že čím větší listy v celku, tím lepší výsledek.
Správné vybavení
K přípravě sypaného čaje vám nebude stačit jen horká voda a hrníček. Budete toho potřebovat daleko více. Konvičku nebo hrníček s čajovým sítkem, přes který budete cedit čaj. Případně vám poslouží i papírový filtr, který se používá třeba na kávu. Budete také potřebovat lžičku na odměření čaje. Poté samozřejmě rychlovarnou konvici, nejlépe s možnou nastavitelnou teplotou. Každý čaj vyžaduje jinou teplotu vody.
Odměřte správné množství čaje
Jedna čajová lžička má asi 2-3 g. A takové množství by mělo být použité na 250 ml vody. Protože jsou ale některé čaje objemnější, třeba ten bílý, doporučuje se pro přesnou přípravu spíše na odměření použít váhu.
Zvolte správnou teplotu
Jak už jsme zmínili, každý čaj potřebuje na louhování jinou teplotu vody. A rozdíl není zanedbatelný. Třeba bylinné čaje se louhují ve vodě, která má 95 – 100 stupňů. A naopak třeba zelený čaj se doporučuje louhovat při 70 – 80 stupních.
Louhování
Jakmile čaj zalijete vodou, zbývá ho jen nechat louhovat. Louhujte opatrně. Každý čaj by se měl louhovat jinak dlouhou dobu, ale průměr je asi 3 – 5 minut. U zeleného čaje vám ale stačí třeba jen 1 – 3 minuty, u bylinkových čajů můžete louhovat některé čaje i deset minut.